وزیر علوم در اجلاس سراسری معاونان پژوهشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی تاکید کرد:
آموزش با پژوهش نو میشود/بدون پژوهش، علم رو به زوال خواهد رفت.
🔹 شصتمین اجلاس سراسری معاونان پژوهشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی، روز یکم آبان ماه ۱۴۰۳، به میزبانی دانشگاه الزهره برگزار شد.
در این جلسه دکتر حسین سیمایی صراف با تأکید بر ضرورت توجه به امر پژوهش از نیازمندی دائمی به پژوهش برای رشد و تعالی کشور سخن گفت و افزود: علم بدون پژوهش میمیرد و آموزش با پژوهش نو میشود. برای رشد و تعالی کشور، راهی جز پژوهش و فناوری نداریم. وی افزود: ارزیابی دانشگاهها بر اساس پیشرفت آنها در اجرای برنامههای هفتم توسعه خواهد بود و نظارت بر اجرای احکام یکی از معیارهای مهم مدیریت ارزیابی عملکرد رؤسای دانشگاهها است.
وی اعلام کرد: از کل بودجه دانشگاهها، ۱۵ درصد به پژوهش اختصاص یافته و این پژوهشها باید کاربردی و نافع باشند تا مشکلات جامعه و صنعت را حل کنند. سیمایی همچنین به اهمیت نمایهسازی مجلات علمی و تبادل دانش در حوزه دیپلماسی علمی اشاره و بیان کرد: این مهم در دستور کار اصلی وزارت علوم قرار دارند.وی افزود: یکی از روشهای مطرحشده برای پیوند پژوهش و صنعت، فراهمسازی فرصتهای مطالعاتی در صنعت و مأموریتگرا کردن دانشگاهها است.
🔸دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهش وزارت علوم، یکی دیگر از سخنرانان اصلی این اجلاس با اشاره به اولویت رسیدن به اهداف برنامه عملیاتی برنامه هفتم پیشرفت کشور، الزامات اجرایی آن را در دو بخش تامین مالی و دیپلماسی علمی ترسیم کرد.
وی با اشاره به اینکه بسترهای قانونی جهش تولید دانش بنیان فراهم شده ولی هنوز آمار خوبی در این زمینه نداریم، افزود با توجیه صنایع استان ها واطلاع ایشان از مزایای ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش بنیان از جمله استفاده از ظرفیت مشوق مالیاتی می توان همکاری های مشترک دانشگاه ها با صنایع را افزایش داد.
دکتر صالحی سهم وزارت علوم در کسب رتبه ایران در سطح بین المللی را به نسبت خوب ارزیابی کرد و با اشاره به اینکه با ۳۵ درصد اعضای هیات علمی کشور بر ۶۰ درصد تولید علم را بر عهده داشته ایم، افزود در حوزه علوم انسانی روند رو به رشد داریم ولی در حوزه فنی و مهندسی و علوم پایه با روند نزولی مواجه بوده ایم.
معاون پژوهش وزیر علوم گفت ما هم اکنون در رقابت با چند کشور برای رسیدن به رتبه ۱۴ علمی در پایگاه های استنادی بین المللی اسکوپوس هستیم. توجه به نمایه سازی مقالات، میزبانی برای علم جهانی، افزایش میزبانی دانشجویان خارجی، افزایش تحقیقات مشترک با محققان بین المللی، رویت پذیری سایت دانشگاه ها و پژوهشگاه های ایران در سطح بین الملل، از نکات موثر برای رسیدن به هدف قانون برنامه هفتم برای قرار گرفتن ۲۰ دانشگاه ایرانی در بین ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان است. بر این اساس، معاون پژوهشی وزارت عتف دانشگاه ها و پژوهشگاه ها را دعوت به دیپلماسی علمی با کشورها نمود.
اهمیت هفته پژوهش در آذر ماه هر سال، حضور پررنگ همه دانشگاه ها و پژوهشگاه ها در نمایشگاه هفته پژوهش و افزایش بازدید دانش آموزان از نمایشگاه های پژوهش و مثمر و موثر بودن روز درهای باز دانشگاه از دیگر مواردی بود که به آن تاکید شد.
قابل ذکر است در این اجلاس وزیر علوم ، معاون سیاستگذاری و توسعه معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، رئیس بنیاد علم ایران، مسئولین وزارتی، معاونین پژوهشی و فنآوری دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی حضور داشتند.